Recept: Skärgårdsbris

Recept: Skärgårdsbris

Skärgårdsbris är ett hommage till skärgården. En macka på Backers Skärgårdsbröd – med varmrökt lax, rom, riven pepparrot, tranbär och Skärgårdschips. Känner du brisen från havet? Receptet är komponerat av Nina Sandström.

Ingredienser  (2 portioner)
Använd ekologiska produkter i största möjliga mån!
1,5 dl smetana
10 g riven pepparrot
30 g grönkål
150 g fin varmrökt lax
20 g regnbågsrom
Honung
Vinäger
Lingon
Gurka
Små rödlökar
Torkade tranbär
Dill
Citron
Backers ekologiska skärgårdsbröd
Backers Skärgårdschips
Flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Börja med att pickla lingonen, gurkan och rödlöken. Riv gurka i tunna stavar med mandolin eller rivjärn. Skiva lök i hela ringar. Lägg i separata burkar med en blandning av 1 del vinäger, 2 delar honung och 3 delar vatten. Låt dra minst 1 timme.

2. Smetanacréme: Blanda smetana med pepparrot och lite flingsalt. Lägg i spritspåse för senare dekorering.

3. Skärgårdsbrödet och chips: Dela brödet på hälften och skär på långsidan i skivor. Så att du får en brödskiva som är lika stor som halva limpan. Använd en skiva som botten för smörgåsen. Dela sedan en tunnare skiva diagonalt och rosta i ugnen till Skärgårdschips.

4. Montera: Spritsa smetanacrème på hela brödskivan.Ta bort mittstjälken ur grönkålen och lägg på smetanacrèmen. Lägg hel bit varmrökt lax ovanpå. Tillsätt de honungspicklade lingonen, gurkstängerna och rödlöksringarna. Garnera med torkade tranbär, rom, smetana, rivet citronskal, dill och grönkål. Servera med en citronklyfta och ett Skärgårdschips.

 

Backers Nina Sandström vann brons med detta recept på Mack SM i Sverige 2016.

Recept: Backers Skärgårdstårta

Recept: Backers Skärgårdstårta

Ingredienser (2 pers)

Använd ekologiska produkter i största möjliga mån.

280 g Backers Skärgårdsbröd
100 g smält smör
400 g färskost
250 g créme fraiche
2 tsk dijon senap
2 krm peppar
1 tsk salt
1,5 pkt matjessill i bitar (c.200g)
1 rödlök
En halv kruka dill
En halv kruka gräslök
50 g smörgåsgurka
50 g rödbetor
2 hårdkokta ägg
1 burk röd stenbitsrom

GÖR SÅ HÄR

1. Dela Backers ekologiska Skärgårdsbröd i mindre bitar och mixa fint. Blanda i det smälta smöret. Häll i en springform.

2. Blanda samman färskost, créme fraiche, dijonsenap, salt, peppar och dill. Häll av spadet från matjessill, klipp sillen i mindre bitar och blanda i. Häll mixen ovanpå brödbottnet i formen.

3. Hacka rödlök, gräslök, smörgåsgurka, rödbetor och ägg. Lägg i skilda skålar. Häll av all vätska noga. Dekorera med det hackade samt röd stenbitsrom i fina rader ovanpå sillblandningen i springformen. Håll kyld till servering och öppna kanterna försiktigt.

Recept: 3 smarriga röror

Recept: 3 smarriga röror

Nedan hittar du 3 smarriga röror som smakar extra gott till Backers ekologiska Skärgårdsbröd. Tips! Köp Skärgårdsbrödet färdigt skivat så är det lätt att ta med till picnicen ute i solskenet. Recepten är räknade så att de skall räcka till ungefär en limpa. 

RÄKOR / KALLRÖKT

Blanda 200g räkor (eller kallrökt lax), 1/2 färsk gurka i tärningar, 2 dl creme fraiche, saft av en halv citron, 1/2 kruka finskuren dill, 1/2 kruka finskuren gräslök. Smaka av med nymald svartpeppar och salt.

MED RENKÖTT

Blanda 200g kallrökt renkött, 1/2 finskuren rödlök, 2 dl smetana, 1/2 kruka finskuren persilja, en nypa finskuren rosmarin. Smaka av med nymald svartpeppar och salt.

MED RÖDBETA

Blanda 3-4 kokta och passerade rödbetor, 200g fetaost hackad i smulor, 2 msk färsk riven pepparrot, 1-2 msk god extra virgin olivolja. Smaka av med färsk hackad persilja och mynta, svartpeppar och salt.

Recept: Backers Fattiga riddare

Recept: Backers Fattiga riddare

Ingredienser (4 pers)

Använd ekologiska produkter i största möjliga mån.
4 skivor Backers Fransbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1/2 dl vetemjöl (testa även speltmjöl)
1 tsk vaniljsocker
en gnutta salt
smör till stekning

Fyllning:
färska blåbär
vispgrädde
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

1. Skär 4 fina skivor av Backers ekologiska Fransbröd
2. Blanda mjölk, ägg, mjöl, salt och socker till en jämn smet
3. Doppa brödskivorna i smeten och låt det dra i sig
4. Smörstek brödskivorna på båda sidorna så att de blir
gyllenbruna och fina
5. Toppa brödet med ditt favorittillägg. Testa t.ex. vispgrädde, färska blåbär och kokosflingor.

Niklas på Backers

Niklas på Backers

Nu presenterar vi Niklas! Han började provjobba i bageriet i mars 2015. Vi har med glädje följt med hur Niklas har vuxit in i arbetet och gemenskapen. Från en blyg och tyst praktikant till en stolt och noggrann bagare.  Det känns lite som en framgångssaga.  ”Min farsa (Stefan) var stamkund här i kaféet och snackade han in mig här”, berättar Niklas. När han började på Backers hade han ingen erfarenhet av bageriarbetet men han har lärt sig allt efterhand. Sensommaren 2015 blev han heltidsanställd och i vintras fick han ansvar för skärgårdsbrödet. Under gräddningen av skärgårdsbrödet tar Niklas en kaffepaus. ”Det var bra att få ett tydligt ansvarsområde, för skärgårdsbrödet, och få fokusera på att bli bra på det”, säger han. Sen ringer en klocka och Niklas stiger genast upp och återgår till arbetet.

Vilka är dina viktigaste uppgifter på Backers bageri?

Alla skärgårdslimpor har jag ansvar för och så kavlar alla degar. Richard kör degen, väger upp den och sen kavlar jag ut den. Gräddningen av maltlimporna är viktig. Någon minut hit eller dit kan leda till att brödet blir förstört och spricker t.ex.

Vad är roligast med att jobba på Backers?

Variationen, att det inte blir för mycket av samma. Det är roligt att komma hit.

När kan du tycka att det smakar lite trä att jobba här?

Det är väl just på midsommar och decembermorgnar när det ska köras flera tusen skärgårdslimpor på en dag. Det blir tråkigt. Jag kan stå mer än sex timmar och göra samma sak då.

Om du var tvungen att för resten av ditt liv leva på endast en produkt i Backers sortiment, vilken skulle du då välja?

Skärgårdslimpan. Den är bara godast!

Vilket är ditt bästa Backersminne?

Det var väl den där festen nu i sommar. Det var första gången vi var utanför jobbet.

Vad tillför Backersfolket i Pojo och Fiskars?

Gott skärgårdsbröd.