Skärgårdsbris är ett hommage till skärgården. En macka på Backers Skärgårdsbröd – med varmrökt lax, rom, riven pepparrot, tranbär och Skärgårdschips. Känner du brisen från havet? Receptet är komponerat av Nina Sandström.

Ingredienser  (2 portioner)
Använd ekologiska produkter i största möjliga mån!
1,5 dl smetana
10 g riven pepparrot
30 g grönkål
150 g fin varmrökt lax
20 g regnbågsrom
Honung
Vinäger
Lingon
Gurka
Små rödlökar
Torkade tranbär
Dill
Citron
Backers ekologiska skärgårdsbröd
Backers Skärgårdschips
Flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Börja med att pickla lingonen, gurkan och rödlöken. Riv gurka i tunna stavar med mandolin eller rivjärn. Skiva lök i hela ringar. Lägg i separata burkar med en blandning av 1 del vinäger, 2 delar honung och 3 delar vatten. Låt dra minst 1 timme.

2. Smetanacréme: Blanda smetana med pepparrot och lite flingsalt. Lägg i spritspåse för senare dekorering.

3. Skärgårdsbrödet och chips: Dela brödet på hälften och skär på långsidan i skivor. Så att du får en brödskiva som är lika stor som halva limpan. Använd en skiva som botten för smörgåsen. Dela sedan en tunnare skiva diagonalt och rosta i ugnen till Skärgårdschips.

4. Montera: Spritsa smetanacrème på hela brödskivan.Ta bort mittstjälken ur grönkålen och lägg på smetanacrèmen. Lägg hel bit varmrökt lax ovanpå. Tillsätt de honungspicklade lingonen, gurkstängerna och rödlöksringarna. Garnera med torkade tranbär, rom, smetana, rivet citronskal, dill och grönkål. Servera med en citronklyfta och ett Skärgårdschips.

 

Backers Nina Sandström vann brons med detta recept på Mack SM i Sverige 2016.